A metionin és a lizin hiánya vegetáriánus étrendben

A vegetáriánusok régóta találkoztak a kulturális torzítással, amelyet az állati test nélküli tápláléknak szükségképpen hiányzik a fehérje és így az építőkövei, az aminosavak, mint a metionin és a lizin. Az 1990-es évek elejéig, amikor elkezdték dokumentálni a vegetáriánus egészségi előnyeit, a táplálkozástudományi kutatók túlságosan is azt feltételezték, hogy “a vegetáriánus étrendet követő lakosság nagyobb kockázatot jelent a táplálékhiányos betegségek kialakulásában, mint a hús alapú étrend után”, ahogy Joan Sabate megfigyelte 2003-ban az “American Journal of Clinical Nutrition” -ben. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend valójában minden szükséges tápanyagot tartalmaz, beleértve a metionint és a lizint.

Funkciók

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a szervezetnek szüksége van a fehérjére “az izom, a vér, a bőr és a csontok és más szövetek és szervek építésére és fenntartására”, és néha energiának megszerzésére. Az emberi test egy meglepően sokféle fehérjét állít elő, 20 különböző aminosav kombinációjával, amelyek nagy része önmagában képes szintetizálni. Ugyanakkor a kilenc lényeges aminosavnak, beleértve a metionin és a lizin, jelen kell lennie az étrendben. A lizin segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, a kollagén, a vázizom és a kötőszövet rendszerének lényeges összetevője, és karnitint szintetizál, amely segíti a zsírsavak metabolizálását és a vérzsírok szabályozását. A metionin kritikus fontosságú a vér lipid transzportjában. Kénatomokat és metilcsoportokat szolgáltat – mindegyik szénatom és három hidrogénatom konfiguráció – alapvető fontosságú a szervezet számos biokémiai reakciója szempontjából.

Követelmények és hiányosságok

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a felnőtteknek általában napi fehérjefogyasztásra van szükségük, amely legalább 0,83 g testsúlykilogrammonként. Ez legalább 10 mg / kg metionint és 30 mg / kg lizint tartalmaz. A súlyos fehérjehiány olyan rendellenességeket okoz, mint a kwashiorkor, olyan tünetegyüttes, amely az izompazarláshoz, a növekedés elmulasztásához és a gyermekek dagadtságához vezet. A Maryland Medical Center szerint a lizinhiány “fáradtságot, émelygést, szédülést, étvágytalanságot, izgatottságot, vérrögöket, lassú növekedést, vérszegénységet és reproduktív rendellenességeket” eredményezhet. A metioninhiány szerepet játszik a steatohepatitisben, vagy gyulladást és hegesedést okoz, amikor a máj egy része zsírosodik. Azonban a jól megtervezett és változatos vegetáriánus étrend megakadályozza a fehérje és az aminosav hiányosságait, beleértve a metionin és a lizin hiányosságait.

Vegetáriánus és Vegán Források

A lizin és a metionin sok forrásai könnyen elérhetők minden vegetáriánus, az állati testtől tartózkodó emberektől és akár a vegánoktól, a vegetáriánusoktól, akik nem tartózkodnak minden állati eredetű élelmiszertől, beleértve a tejet és tojásokat. A tojások és a tejtermékek általában gazdagok mindkét aminosavban, mint a hüvelyesek, mint a tofu és a tempeh. A pisztácia, az amarant és a quinoa jó lizin tartalmú. A metionin jó forrásai közé tartozik az összes dió, a zöldségek, mint a burgonya, a brokkoli és a spenót, valamint a gyümölcsök, mint a narancs és az avokádó.

Protein kombináció

Mint J. Stein Carter biológus kifejti, a fehérje-kombináció a “növényi fehérjeforrások egyesítésének” – és néha a tojásnak vagy a tejelőnek – a “jobb aminosav-egyensúly eléréséhez”, mint amennyit egyedül lenne. “Példák a fehérjeösszetételű ételekre Magukba tartoznak a tehéntej, a zabpehely vagy a frissen fogyasztott bab és a tortillák. A vegetáriánusok széles körű zavartsága ellenére az étkezés során nem kell az aminosav-egyensúlyt elérni. A változatos étkezés a nap folyamán sokkal könnyebben elvégzi a munkát.