A pajzsmirigy-betegség gyakorlása

A pajzsmirigy a nyak alsó részén található kis mirigy, amely titokban tartja a hormonokat, főleg a triiodotironint vagy a T3-at, valamint a tiroxint vagy a T4-et. Amikor a pajzsmirigy működési zavarai, a hormonszintek, az anyagcsere, az energia és a test súlya ingadozhat. A gyakorlat segíthet csökkenteni a pajzsmirigy betegségeinek tüneteit, azonban stabilizálja az anyagcserét, a súlyt és az energiaszintet.

típusai

Számos olyan körülmény áll fenn, amely akadályozhatja a pajzsmirigy működését, beleértve a hyperthyreoidot, a hypothyreont, a göhöst, a tüdőgyulladást, a pajzsmirigy-csomókat és a pajzsmirigyrákot. A hypothyroid akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy nem enged fel hormonokat és súlygyarapodást, fáradtságot és depressziót okozhat. A hyperthyroidot a hormonkiválasztás túlzott mértékű jellemzi, ami a testsúlycsökkenést, idegességet és gyors szívverést eredményezheti. A tiroiditis akkor jelentkezik, amikor a pajzsmirigy gyulladása bakteriális vagy vírusfertőzéssel történik. A gozsda a kibővített pajzsmirigy állapotának feltétele. A pajzsmirigyek a szilárd vagy folyadékkal töltött ciszták, csomók, dudorok és daganatok – amelyek jóindulatúak vagy rákosak lehetnek – a pajzsmirigyben.

Gyakoriság, hipotireózis és hyperthyreosis

Számos pajzsmirigy betegség gyógyszert igényel, és a testmozgás bóklást végezhet. A hypothyreosisban szenvedő emberek számára a testmozgás természetes ellenszere lehet a tüneteknek, például a súlygyarapodásnak, a depressziónak, az izomvesztésnek és az alacsony energiaszintnek. A testmozgás növeli az anyagcserét és növeli a sovány izomtömeget, ezzel segítve több kalóriát. A testmozgás szintén növeli a hangulat és az energia szintjét. A hyperthyroidizmus álmatlanságot és alacsony energiaszintet okozhat, mindkettőt csökkentheti a rendszeres testmozgással.

Gyakorlatok és pajzsmirigyhormonok

Az aerob testmozgás növelheti a hormontermelést a pajzsmirigyben, a “Gyakoriság intenzitása és hatásai a pajzsmirigyhormonokra” című tanulmány szerint. 26 neuroendokrinológiai levélben. A rendszeres aerob testmozgás fokozhatja a T4 és a T3 szintet, segítve az olyan személyeket, akiknek alacsony a hormonszintje a pajzsmirigyben, például hipotireózisos betegek vagy a pajzsmirigyet érintő autoimmun betegségek. A megnövekedett hormontermelés csökkentheti a pajzsmirigy-rendellenességek negatív mellékhatásait.

Gyakorlati szempontok

Az American College of Sports Medicines azt ajánlja, hogy a felnőttek mérsékelten intenzív kardiovaszkuláris edzést nyújtsanak napi 30 percet, a heti öt napot, a maximális egészségügyi előnyökért. Ha pajzsmirigy-rendellenességben szenved, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt egy edzésprogramot megkezdenél, mivel az állapota kevesebb vagy több edzést és intenzitást igényelhet. A pajzsmirigy betegeknél a mérsékelten intenzív aerob gyakorlatok az egészségügynek kedveznek az anyagcserét és a hangulatot anélkül, hogy hangsúlyoznák a testet annyira, mint az intenzív kardio edzés.

Figyelem

A gyakorlat segíthet enyhíteni egyes pajzsmirigy állapotok tüneteit, de ez nem helyettesítheti az orvosi kezelést. Ha pajzsmirigybetegsége van vagy gyanúja merül fel, forduljon orvosához a pontos diagnózis és kezelés érdekében. Gyakran elő kell írni a gyógyszereket a közös tünetek leküzdésére, mint például a hypothyreosis és a hyperthyreosis, és enyhíthetik a tüneteket. Ha éles vagy tartós fájdalmat vagy fáradtságot érez, amíg kialudt, azonnal álljon le, és keresse fel kezelőorvosát. A pajzsmirigy-betegeknek óvatosnak kell lenniük, hogy ne gyakoroljanak túlzottan, mivel az alacsony energiaszint és az izomgyengeség gyakori problémák a pajzsmirigy-rendellenességek számára.