A száraz bőr az 1. trimeszterben a terhesség normális?

A terhesség első harmadában számos testváltozás jár együtt, beleértve a száraz bőr fokozott hajlamát. Amellett, hogy kellemetlen, a száraz bőr sokkal érzékenyebb a fertőzésre, ezért fontosabb, hogy megakadályozza a fertőzést. Ha a száraz bőr a legjobb erőfeszítései ellenére sztrájkol, egyszerű és hatékony kezelést általában otthon végezhet el.

Okoz

A bőr a szokásosnál szárazabbá válhat a terhesség első trimeszterében két fő okból. Először is, a terhességi hormonok felhajtóereje a bőröndöket furcsán cselekedhet. Néha a bőr több olajat termel, ami akne. A pattanások elleni harc gyakoribbá válása szárazsághoz vezet. Más időkben a hormonok a bőrt kevésbé károsítják, szárazságot és kevesebb rugalmasságot okozva. A száraz bőr a testfolyadékok elvesztéséből is eredhet. A terhes testnek több folyadékra van szüksége a szokásosnál, hogy lépést tartson a vérellátás és a fejlődő baba igényeinek növekedésével. A folyadékok elégtelen bevitele száraz bőrt okozhat.

Megelőzés

Számos dolog lehet tenni a száraz bőr megelőzésére. Maradjon hidratálva, ha naponta elegendő mennyiségű vizet és egyéb koffeinmentes italokat fogyaszt. Egyél jó zsírok, például az olívaolajban, avokádóban és diófélékben. Használjon szappanos vagy nem szappanos tisztítószert, és csak akkor tisztítsa meg a bőrt, ha szükséges. Pat a bőr száraz, nem dörzsölni, miután kiszállt a zuhanyzóból vagy medencéből. Végül szárítás után használjon enyhén hidratáló krémet, lehetőleg illat vagy festék nélkül, ami segít a bőr nedvességének lezárásában.

Kezelés

A legtöbb esetben a száraz bőr könnyen kezelhető egy túlterheléses hidratáló krémmel és a vízbevitel növelésével. Vényköteles kezelések is rendelkezésre állnak súlyos esetekben. Ezenkívül korlátozza a fürdőben vagy zuhanyozásban töltött időt, hogy minimálisra csökkentsük a természetes hidratált olajokat. A párásító használata növelheti a bőr nedvességét is.

Lehetséges szövődmények

A száraz bőr könnyen viszkető bőrré válhat, ami karcoláshoz vezethet. A karcolás apró könnyeket okozhat a bőrben, megnyitva a fertőzés lehetőségét vagy a bőr hegesedését. Ha van egy személyes vagy családi előzménye az ekcéma – viszkető, vörös, pikkelyes bőrfoltok – a száraz bőr elősegítheti az ekcéma fellángolását. Az ekcéma bőrirritációja repedéseket okoz, amelyek hajlamosak a fertőzésre. A súlyos száraz bőrt orvosnak kell értékelnie annak megállapítására, hogy szükség van-e agresszív kezelésre.