Alacsony D-vitamin és izomrángás

A D-vitamin modulálja a kalcium anyagcserét, ami befolyásolja a csontok egészségét és az izomfunkciókat. Az izmok összehúzódása és relaxációja az idegstimulációra válaszul történik, ami az izomsejtek közötti rekeszek közötti gyors kalciumáramlást váltja ki. Ez a folyamat, a kalcium ciklus néven ismert, a kalcium normális koncentrációjától függ. A D-vitamin alacsony szintje a szervezetben a kalcium koncentrációjának csökkenéséhez vezethet, ami ingerelheti az izmokat és más izom-csontrendszeri tüneteket.

D-vitamin és kalcium

A D-vitamin szabályozza a kalcium aktív gasztrointesztinális felszívódását az étrendből. A D-vitamin alacsony szintje megzavarja ezt az abszorpciós folyamatot, ami az étkezési kalcium magas arányának elvesztéséhez vezet a székletében. Mivel a kalcium elengedhetetlen számos testfunkcióhoz, ennek az ásványi anyagnak a gyenge felszívódása meggátolja a csonttörést. Súlyos vagy régóta fennálló D-vitamin-hiány esetén a vér kalciumszintje abnormálisan alacsony szintre süllyedhet, melyet hipokalcémának neveznek.

D vitaminhiány és izomfunkció

A D-vitamin hiánya hipokalcémia kialakulásához vezethet. Alacsony kalciumszint vezet az izomsejtek ingerlékenységéhez és az önként nem járó összehúzódásokhoz, más néven ránduláshoz vagy görcsökhöz. A D-vitaminhiányhoz kapcsolódó izomrángás leggyakrabban a kezedben, a lábakban és az arcodban fordul elő. A rángatózás mellett izomfájdalmak és progresszív gyengeség alakulhat ki. Az izomgyengeség és a D-vitaminhiány által okozott fájdalom osteomalás myopathia néven ismert.

Bőr és D-vitamin

A bőrsejtek rendelkeznek a kémiai gépekkel, hogy D-vitamint termeljenek, ha napsugárzásnak vannak kitéve. Ha a legtöbb időt a bent tartózkodik, a korlátozott napi tartózkodási helyen és a legtöbb bőrt viselő ruházat viselésénél, súlyosan korlátozhatja a testének a D-vitamin mennyiségét, ami potenciálisan hozzájárulhat a hiányhoz. A bőr D-vitamint termelõ képessége csökken az életkorban, ami szintén hozzájárulhat a hiány kialakulásához.

Diétás megelőzés

Ha másképp egészséges vagy, akkor megakadályozhatja a D-vitamin-hiány kialakulását egy olyan étrend fogyasztásával, amely 600 NE vagy 15 mikrogramm napi ajánlott felnőtt bevételt biztosít. 70 éves kor után a D-vitamin napi szükséglete 800 NE vagy 20 mikrogrammra emelkedik. A D vitaminnal ellátott élelmiszerek közé tartoznak a tojássárgája, a lazac, a makréla, a szardínia, a tonhal, a máj, a dúsított tej és a D-vitamin dúsított gabona és gyümölcslé. A tőkehal májolaj a koncentrált D-vitamin forrása. Az izomrángás és a fájdalom mellett a D-vitamin-hiány csontfájást okozhat, és növelheti a törések kockázatát.

Ha tartós izomrángás van, forduljon orvosához. A D-vitamin-hiánytól eltérő állapotok okozhatják ezt a tünetet. A helyes diagnózis meghatározása elengedhetetlen ahhoz, hogy az állapotodat megfelelő módon kezeljük.

Figyelem