Az energia hiánya tizenévesekben

A tinédzser évek gyors fizikai és érzelmi fejlődés. A pubertás, a hormonális ingadozások és a csont és az izom gyors növekedése az energiaszintek szintjén jelentkezhet, ami sok tizenévesnek időről-időre fáradtságot okoz. Ha az alvási követelmények nem teljesülnek, az energiahiány előrehaladhat a teljes kifáradásig. A fáradtság természetének megértése lehetővé teszi a tizenévesek és szüleik számára, hogy egészséges megoldásokat találjanak.

Okoz

A tizenévesek fáradtsága összetett, de viszonylag gyakori jelenség. A nem-szerves állapotok, mint a rossz alvás, allergia, stressz és depresszió, a leggyakoribb okai a tizenévesek energiahiányának. Az életstílus tényezői is szerepet játszanak. A TeenGrowth.com szerint a serdülők mindössze 20 százaléka találkozik a heti 9 órás alvási ajánlattal, 45 százalékkal éjszakai alvással kevesebb, mint 8 órát. A szegény diéta is káros lehet, a tizenévesek, akik túl sok cukrot vagy koffeint fogyasztanak, vagy nem kapnak elegendő tápanyagot, alacsony energiafelhasználással rendelkezhetnek.

Jelek és tünetek

A tizenévesek energiahiánya nem mindig nyilvánvaló a bámészkodók számára. Egyes tizenévesek panaszkodnak a fáradtságról, míg mások kevésbé valószínű, hogy hangot adnak aggályaikat. A külső jelek közé tartoznak a gyakori ásítás, az alvás az osztály és más nappali tevékenységek során, valamint lassú vagy lassú mozgások. Az olyan hangulati jelek, mint az ingerlékenység és a stressz alacsony toleranciája bizonyos esetekben krónikus fáradtságot is jelezhetnek. Fáradt serdülőkorúak gyakran nehézségekbe ütköznek és tartózkodnak az iskolai és egyéb tevékenységek során. Egyéb tünetek közé tartozik a test súlyos érzete, kognitív kogníció és alacsony hangulat.

Hatások

Idővel az energiahiány úthasználhatja a teljesítményt és az életminőséget. A TeenGrowth.com szerint a középiskolások több mint egynegyede elaludt az iskolában, 22 százalék aludni a házi feladatok elvégzése közben, és 14 százalékban hiányzik az osztály, vagy későn érkezik, mivel legalább egyszer egyszer elalszik. Emellett a hangulati problémákkal küzdő tizenévesek 73 százaléka, mint a szorongás vagy boldogtalanság, álmatlanságban vagy nappali álmosságban szenvednek, míg az energiahiány hátrányosan befolyásolja az akadémiai teljesítményt, egyes esetekben fenyegetheti a tizenévesek biztonságát is. Az alváshiányos tizenévesek, akik vezetnek, veszélyeztetik a kerék mögötti alvás elhúzódását, ami nagyban növeli a gépjármű-baleset bekövetkezésének valószínűségét. A munkába alvás veszélyes is lehet, ha a feladatok potenciálisan veszélyes feladatokkal járnak, mint például a nehéz berendezések üzemeltetése.

Megelőzés / Solution

Az egyetlen módja annak, hogy a tizenévesek energiahiányt kezeljék, feltárja az állapot alapját. Az orvosi értékelés segíthet meghatározni a fáradtsághoz hozzájáruló tényezőket. A legtöbb esetben a napi 8 vagy 9 óra alvás elegendő ahhoz, hogy megelőzze a túlzott fáradtságot gyerekek és tizenévesek között. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az elhízás megelőzéséhez, ami szintén súlyosbítja a fáradtságot. Ha a tinédzser rosszul fogyaszt, tartsa távol a rozsdás ételeket a házból, és ösztönözze a tápanyagban gazdag ételeket, például friss zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat.

szempontok

Azok a tizenévesek, akik súlyos fáradtságot tapasztalnak, amelyet nem szabad aludni, orvosi értékelést kell kérni. Egy alapos kórelőzmény a fizikai vizsgálatokkal, például vizeletvizsgálattal vagy vérvizsgálatokkal kombinálva segíthet kiküszöbölni a kábítószer-fogyasztást és olyan fizikai rendellenességeket, mint a vérszegénység, amelyekről ismert, hogy fáradtságot okoznak. Egyes esetekben a tizenévesek energiahiány szellemi vagy fizikai állapotokból ered, mint a depresszió vagy a veseelégtelenség.