Az ételek és zöldségek listája, amelyek növelik a húgysavat

A szervezetben a húgysav keletkezik, mint mellékterméke a purinok összetételének, amelyek természetesen különböző növényi és állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő. A vesék eltávolítják a húgysavat a vérből, és megszüntetik a vizelettel. Ha a táplálék túl sok ételeket tartalmaz magas vagy közepesen magas purin koncentrációval, akkor a húgysav szintje eléggé emelkedhet ahhoz, hogy vese kört vagy köszvényt idézzen elő, amely gyulladásos ízületi gyulladás kialakulását eredményezi, amikor a húgysav kristályok összegyűlnek az ízületekben. Ahhoz, hogy a húgysavszintje alacsony legyen, előfordulhat, hogy olyan étrendet kell követnie, amely korlátozza vagy megszünteti ezeket a magas purin ételeket.

A nagy zsírtartalmú ételek eltávolítása

A magas zsírtartalmú étrend megzavarhatja a vese képességét a vér és a húgysav testének megszabadításában, mondja a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központja. Kerülje el a teljes zsírtartalmú tejtermékeket, például a teljes tejet vagy a rendszeres jégkrémeket, a süteményeket, például a muffinokat vagy süteményeket, amelyek nagy mennyiségű zsírt vagy olajat és salátaönteteket tartalmazhatnak. Ne eszik sült ételeket vagy gazdag mártással vagy krémmel vagy sajt alapú mártással ellátott ételeket. Célja, hogy az összes zsírbevitelt napi kalóriáinak legfeljebb 30% -ára korlátozza.

Kerülje a bizonyos zöldségeket

Míg a legtöbb zöldség alacsony a purinokban, néhányan közepesen magas koncentrációt tartalmaznak, 50-150 milligramm purinként 100 gramm élelmiszerben. Ezek a zöldségek magukban foglalják az összes szárított babot és hüvelyeseket, gombát, spenótot, karfiolt és spárgát. Ezeket a zöldségeket legfeljebb két adagban kell fogyasztania, hogy a húgysav szintje alacsony legyen. A kiszolgálás egyenértékű az 1 csésze zöldségfélék nyers vagy 1/2 csésze főtt.

Vegye könnyűvé a fehérjét

Ha aggasztja a húgysavszintet, akkor naponta csak mérsékelt mennyiségű állati eredetű fehérjét fogyaszt – naponta legfeljebb 6 uncia, étkezésenként 3 uncia határértékkel. Szigorúan kerülni kell a hús, baromfi és tenger gyümölcseit, amelyeknek nagy purin tartalma meghaladja a 150 milligrammot 100 grammban. A szerves húsok, mint a máj vagy a vesék, a vadhús, a liba, a fogas és a kagyló, mint a kagyló, kagyló, szardella, garnélarák és hering tartozik ebbe a kategóriába. Bőr nélküli csirke vagy pulyka, a hal, mint a lazac, és a marhahús vagy a sertéshús szelíd darabjai mérsékelten fogyaszthatók.

Egyéb nagy purin ételek

A hús kivonatok magasak a purinvegyületekben. Kerülje a hús alapú pörkölteket vagy levest, amelyek tartalmazzák a koncentrált húskivonatokból készült húsleveseket vagy húsleveseket. Ezenkívül nem kell kiegészíteni vagy főzni a pék vagy a sörélesztővel. Néhány alkohol, főleg a sör, gazdag lehet purinokban. Az alkohol serkenti a purinvegyületek termelését, és növelheti a húgysavszintet. Ha úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, mérsékelten – egy napra nőt a nőknek, vagy legfeljebb két naponta a férfiaknak -, és lehetőség szerint válassza a borokat a sör felett.