Életmód tippek az egészséges limbikus rendszerhez

A limbikus rendszer az agynak az a része, amelyet a legegyszerűbb túlélési struktúrák szentelnek, amelyek védik és szabályozzák az érzelmeket és a reaktív állapotokat. Az összekötő utak összekapcsolják az agyad mélyén elhelyezkedő limbikus rendszert a hypothalamusba, amely szabályozza a gondolkodást, a viselkedést és a hormonális funkciókat. A fő limbikus struktúrák közé tartozik a hippocampus vagy a memória központ, az amygdala vagy a düh, a szorongás és a stresszközpont, valamint a prefrontális kéreggel összekapcsolódó limbikus kéreg, amely felelős az érvelésért és az ítéletért. Az érzelmi wellnessed az egészséges limbikus rendszer függvénye, és az agyod ezen a területeinek romlása vezethet az irányítás nélküli érzelmekhez, mint az erőszak vagy a düh, a depresszió és a neurológiai hanyatlás.

Egyél táplálékkal gazdag étrendet magasban a gyümölcsökben, zöldségekben és az egész gabonákban. A termesztés és a szemek a természetes vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok fő forrásai, amelyek védik az agysejtjeit a káros molekuláktól. Friss gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű napi adagok segítenek fenntartani az agyában előállított vegyi anyagokat, az úgynevezett neurotranszmittereket, amelyek szükségesek az egészséges limbikus rendszer kialakításához.

Határozza meg a telített zsírokat és cserélje ki az omega-3 zsírsavakat. A telített zsírokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a vörös hús, a sült ételek és az egész tejtermékek. A túlságosan telítetlen zsírok a táplálkozásban növelik a krónikus neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát. Az olyan élelmiszerekből származó omega-3 zsírsavak, mint a hal vagy a dió, megvédhetik az agyadat, és segítenek a hangulat stabilizálásában.

Maradjon kapcsolatban azokkal, akikről gondoskodik és rendszeresen társalog. Az érzelmi egészséget a kapcsolatokból létrejött kötések táplálják. Növeld érzelmeidet, ha rendszeresen meglátogatod a családodat, elkaphatod a filmet barátaiddal vagy alkalmanként új társadalmi kapcsolatokat hozhatsz létre.

A stressz hatékony kezelése, és ha szükséges, segítséget kapjon. Az élet napi próbái növelhetik a stresszt. Lazítson azáltal, hogy naponta magával veszi az időt, hogy áztassa a fürdőben, olvasjon egy könyvet vagy sétáljon. Próbáld meditációt vagy meditatív-jóga osztályt. Keress tanácsot, hogy segítsen megbirkózni az enyhítő stresszel. Ne szenvedj egyedül. Forduljon orvosához a tanácsadáshoz.

Gyakorolj rendszeresen, hogy ösztönözze testét és elmét. A testmozgás segít megemelni a hangulatot és növelni a neurotranszmitterek termelését, amelyek segítenek aludni, gondolkodni és érezni. A testmozgás 20-30 perc, hetente három-öt alkalommal, segít fenntartani a limbikus rendszer egészségi állapotát.

Add hozzá aromaterápiás illatokat az irodájához vagy házához. A limbikus rendszert természetesen az illatok kiváltják, és az illatok nyugtató vagy energizáló hatása segíteni tudja az agy ezen részét, miközben szabályozza az érzelmeit. Használjon levendulát vagy kamillát nyugtató és citrusos vagy menta illatok energiáért.