Hibrid növényi vagy genetikailag módosított

Hacsak nem termesztik saját kerti friss termékeit, gyakran nehéz meghatározni, honnan származnak a zöldségek. A dolgok további bonyolítása érdekében gyakorlatilag minden mai veggies olyan magvakból származik, amelyek valamilyen módon módosultak, befolyásolva a táplálkozási értéket. A hibrid zöldségeket és a géntechnológiával módosított változatokat nagyon különböző módon tenyésztik, de a különbség ismerete segít megalapozott döntést hozni a gyártási folyosón.

Két különféle technika

Míg a hibrid növények két hasonló szülőtörmelékből – például két paradicsomtörzsből – származnak, és alacsony technológiai módszerekkel tenyésztik, genetikailag módosított növényeket hoznak létre laboratóriumokban a nem kapcsolódó fajokból származó gének összekapcsolásával, például egy GM paradicsom tartalmazhat lazacot géneket. A hibrid növények tenyészthetők az ízhez és a keménységhez, míg a GM növények gyakran a kártevők ellen vagy a szárazsággal szemben támaszkodnak. A mezőgazdasági termelők hibrid technikát alkalmaztak a mezőgazdaság korszakának kezdete óta, és a 19. század közepén korszerű módszereket fejlesztettek ki. Ezzel ellentétben a GM élelmiszerek nem érkeztek a boltba az 1990-es évek közepéig.

Hibridek és táplálkozás

Mivel a hibrid zöldségeket gyakran választják az édességhez, általában cukorral és tápanyagokban alacsonyabbak, mint a nem hibrid növényeknél. Például a legjobban ismert sápadt, édes kukorica több cukrot és kevesebb béta-karotint tartalmaz – amelyet a szervezet átalakul az A-vitaminra -, mint az elmúlt évek mély sárga kukorica. Általánosságban a hibrid gyakorlatok jelentősen csökkentik a fitonutriensek – növényi tápanyagok – szintjét a hagyományosan termesztett gyümölcsökben és zöldségekben, a 2013-as cikk szerint “The New York Times”.

GM termények és egészségügy

A genetikailag módosító zöldségek szintén megváltoztathatják a tápanyagtartalmat, bár a GM növények általában a hagyományos táplálkozási profilokhoz hasonlóan jönnek létre a Kaliforniai Egyetem Mezőgazdasági és Természeti Erőforrások Állandó Biotechnológiai Munkacsoportja szerint. Egyes szakemberek azonban attól tartanak, hogy a GM növények csökkentett táplálkozást és megnövekedett toxinokat okozhatnak, és akár allergiát is okozhatnak, vagy antibiotikum-rezisztens baktériumokat hozhatnak létre, a Minnesota Egyetem Közegészségügyi Intézete szerint. Mivel a GM növények olyan újak, évek lehetnek, mielőtt a kutatók teljesen megértik, hogyan hatnak az emberi egészségre.

Szupermarket tippek

A hibrid termények szabványosak a termelési szakaszban, de ha kevésbé szeretne bütykölni, kereshet vadon élő zöldségeket, például vadrákot vagy “örökség” jelzésűeket, mint pl. Paradicsom. Ahhoz, hogy öröklő terméknek minősüljenek, a magokat legalább 40 évig nem szabad keresztezni. A géntechnológiával módosított zöldségek elkerülése némileg könnyebb, mivel a mai géntechnológiával módosított táplálkozási kultúrák a kukorica, a szója, a répa, a cukorrépa, a cukkini és a cukkini squash szerint korlátozódnak, Carole Bartolotto, RD szerint. Organic “vagy” Non-GMO Project Verified “, ha ezeket az elemeket vásárolja, valamint azokat a termékeket, amelyek tartalmazhatnak ilyeneket, mint például a tortilla zseton vagy bármi, amit kukoricaszirupmal édesítenek.