Hogyan kell megfigyelni és rögzíteni a gyermek viselkedését

Sok oka van annak, hogy a szülő miért szeretne regisztrálni gyermekének viselkedését. Általában a fejlődési vagy viselkedési probléma diagnosztizálásának legjobb módja a következetes megfigyelés több hét vagy akár hónap alatt. Ha hosszabb időn keresztül megfigyeled gyermekeidet, könnyebben azonosítja a viselkedési mintákat, és így észleli a potenciális viselkedési hibákat. Ha a fejlődési késleltetéssel kapcsolatban aggodalomra ad okot, a közeli megfigyelés segítheti a szülőket és a tanárokat abban, hogy egyedi terveket készítsenek a gyermek segítésében.

Válassza ki, hol veszi fel észrevételeit. A notebook vagy a kötőanyag a legjobb, mivel hordozhatóak és bárhol elhelyezhetőek a megfigyelés.

Állítsa be a megfigyelési idők ütemezését. Döntse el, hogy milyen gyakran és milyen időpontokban szeretné megfigyelni a gyermeket. Legjobban a különböző napok megfigyelése a nap folyamán, mivel a különböző tevékenységek eltérő viselkedést eredményeznek.

Rögzítse az időpontot és a dátumot minden bejegyzés elején.

Objektíven figyelje meg és rögzítse gyermekének viselkedését. Ne próbálja meg kitalálni, hogy a gyermek milyen érzést ébreszt, vagy motivációját bármilyen viselkedésért. Csak részletes és leíró jellegű cselekvéseket és állításokat jegyezzen be, javasolja a Modesto Junior College-ot.

Töltsön el néhány héttel megfigyelést és felvételt, majd nézze át észrevételeit önmagával vagy egy szakember segítségével, hogy jegyezze fel a mintákat.