Japán szamuráj kard technikák

A japán szamurájok ókori Japán heves, magasan képzett harcosai voltak, bushi néven is. A szamurájok hasonlóak a középkori lovagokhoz Európában, és a “harcos útja” néven ismert magatartási kódexen éltek. A szamurájokat képzett és gyakorlott fegyverek többféle formája, köztük a lándzsa és az orr, de különösen féltek és tisztelték a kardok készségeit.

Yoko Giri

A yoko giri az oldalsó vágásként ismert. A kardfogat mindkét kezében a test jobb oldalához tartják, a jobb könyök meghajlott és a bal könyök kissé behajlítva tartja a kardot a derék szint fölött. A pengét oldalra fordítják, mivel a kard ívek az oldalról, erős, kifelé ingadozó vízszintes vágási mozgásban, melynek célja a támadónak a has gyulladásos régiójában való felfújása volt.

Kesi Giri

A kesi giri egy felső szalagmozgás, amely kissé jobbra vagy balra húzódik, attól függően, hogy a fej melyik oldalán mozog. Tartsa mindkét kezében a kardot a fej fölött, a csukló a fejbőr közelében. Húzza ki a csuklóját és mozdítsa el a kezét úgy, hogy a csuklói középpontjában a fej fölött és a bal szem szintje fölé kerüljön. Csúsztassa lefelé egy kissé szögben, balról jobbra. A penge a bal comb fölé kell haladnia a jobb combod felé, a kezed pedig megállítja a csikorgó mozgást, amikor egyenesen a jobb csípőjével van.

Fejvágás

A felső vágás egyszerű, elegáns lépés. A kardot mindkét kézben tartják a fej fölött, a vágóél a mennyezet felé néz, a könyök meghajlott és a fülhöz közeli. A kardfűrésznek tökéletesen középre kell kerülnie a teste fölé, és nem kell erőteljes markolattal jobbra vagy balra tolódni. Húzza ki a karokat és hajlítsa ki a könyökeket, miközben előtte hozza le a kardot egy íves, csípős mozgásban. Állítsa le a kard lefelé irányuló pályáját, amikor a kezed a csípőid szintjén áll.

Nukitsuke

A Nukitsuke egy kezdeti kezdőpozíció, melynek célja az ellenfél megfélemlítése. Állva az ellenfél ellen, térden kissé meghajlítva, állvánnyal széles, karddal a hüvelyében. Fogja meg a kard markolatát a jobb kezével. A bal kezed megragadja a kagylót a kard markolat alatt. A bal hüvelykujjával kissé emelje felfelé a kardot úgy, hogy megnyomja a kapcsot, amíg a hüvelyk egy centiméterrel felemelkedik. A jobb kezével húzza ki a kardot a hüvelyből, és állítsa be a helyzetét úgy, hogy a bal lábed sarka a jobb sarokkal is legyen, de kissé kifelé fordult az egyensúly érdekében. Egy folyamatos mozdulattal húzza ki a kardot a tokból, tegye be a kagylót mögött bal kezével, és a kardot vízszintesen balról jobbra, vállszinten lengesse.