Ketogén étrend és székrekedés

A ketogén étrend magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú táplálék, melyet a kezelhetetlen epilepszia kezelésére használnak. A diétát a bibliai időkig használják, bár 1921-ben az epilepszia orvosi szempontból elismert terápiája lett. A ketogén étrend egyre népszerűbb lett az 1990-es években a médiában és a filmben, a “First Do No Harm” című filmben, Meryl Streep-el. Az étrendnek jól dokumentált mellékhatásai vannak, de a gyakorlati évek lehetővé tették a szakemberek számára, hogy javítsák a kezelést, csökkentsék a mellékhatásokat és javítsák az étrendben résztvevők eredményeit. A ketogén étrend leggyakoribb mellékhatása a székrekedés.

Növekvő szál

A speciális dietetikus kiszámítja a ketogén étrendet az egyéni igények alapján, hogy pontos mennyiségű zsírt adjon a szénhidrátnak és a fehérjéknek. A diéta rendkívül alacsony a szénhidrátokban, megszünteti az összes rostban gazdag szemcsét, és súlyosan korlátozza a gyümölcsök és a zöldségek részeit. A zsírok és szénhidrátok szokatlan egyensúlya drasztikusan csökkenti a szálas bevitelét, és magas kockázatot jelent a székrekedés számára. A ketogén ételeket a dietetikus segítségével tervezheti az étkezési tervekben, például spárgában, uborkaban, zöldpaprikában és squashban. Ön is eszik 25 gramm saláta naponta, mint egy szabad élelmiszer, hogy növelje a szál bevitel.

Megfelelő hidratálás fenntartása

Történelmileg a víz korlátozott volt a ketogén étrendben, ez már nem általános gyakorlat. Annak biztosítása, hogy Ön megfelelően hidratált, egy másik stratégia a székrekedés csökkentésére. Ha több mint három napot megy a bélmozgások között, beszélje meg orvosával a folyadékbevitel növelését.

Beleértve az avokádót és az MCT-olajat

Egy másik étrend módosítása a székrekedés javítására az étkezési tervek módosítása az MCT – közepes láncú triglicerid-olaj vagy avokádó bevitelére. Mind az MCT olaj, mind az avokádó természetes lazító hatással bír. Az MCT-olajat a diétás csapata vagy a pulton keresztül vásárolhatja meg. Fontos, hogy lassan induljon az MCT olajjal, mert a magas dózisok gyomor-bénulást okozhatnak. Beszéljétek meg a diéta változásait vagy kiegészítőket a táplálkozási csapatával.

Alternatívák megvitatása

Ha a táplálék-étrend módosítása nem javítja a bélmintázatát, szükség lehet további lépések megtételére. Beszéljétek meg a diétás csapattal más alternatívákat, például szénhidrát-mentes hashajtókat vagy székletlápítót. Néhány közönséges laxatív a ketogén étrend esetében a polietilénglikol 3350, magnézium-hidroxid és ásványi olaj. Szükség esetén glicerin-kúp is használható.