Lama tej és laktóz

A lama, a tevehelyi családban, tevékkel és alpakákkal osztályozott állatok Dél-Amerikában az Andok-hegységben élnek. Háziasított állatként a lámák úgy működhetnek, mint egy ló vagy öszvér, amely kocsit vagy hordozócsomagokat húz, miközben kisebb környezeti teret hagy, vagyis kevesebbet károsítanak a mezőkön vagy a pályákon. A lámák védik a juhokat, kiváló minőségű gyapjút termelnek és a legelõket legeltetik, ami hasznosnak és könnyen kezelhetõ állatállományként. Mert emlősök, a női lámák tejeket termelnek, hogy táplálják a fiatalokat. Tejesük laktózt tartalmaz.

A cukormolekulák szénből, hidrogénből és oxigénatomokból állnak, amelyekhez egy gyűrűt képeznek. A cukor számos kémiai formában létezik, beleértve a szacharózt vagy az asztali cukrot, a gyümölcsben megtalálható fruktózt és a tejcukrot, a tejcukrot. A laktóz két kisebb cukor molekula, amelyek glükózként és galaktózként kötődnek. A laktóz nem olyan édes, mint az asztali cukor, de a tejet és más tejtermékeket enyhén édes ízűvé teszi. Az összes emlősök által termelt tej, beleértve a lámákat is, laktózt tartalmaz.

Mint minden emlős, a lámák is tejtermékeket termelnek, amelyeket kréznek neveznek. A lama tej több fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej és a kecsketej, 4,23 százalék fehérje, szemben a tehéntejben 3,3 százalékkal, és 2,9 százalékkal a kecsketejben, az Alpaca Tenyésztők szerint. A lama-tej szintén több kalciumot tartalmaz 1,701 ppm-rel, szemben a tehéntejben lévõ 1080 ppm értékkel és 1400 kecsketojással. Ezenkívül a lama tej nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfort és káliumot. Annak ellenére, hogy a táplálék előnyei a lámma tejtermékek kínálnak, valószínűleg nem helyettesítik a tehenet vagy a kecsketejet, mint a lámák kis lakossága és alacsony tejtermelése miatt.

A Llama Lifestyle Marketing Szövetség szerint csak 80 000-100 000 lámák élnek az Egyesült Államokban, egy kis népesség, mint a tejtermeléshez használt állatokhoz képest. Ezenkívül mindegyik nőstény lámpa egyszerre csak körülbelül 60 ml tejmennyiséget termel, ami azt jelenti, hogy a fiataloknak gyakran kell szopniuk, hogy megfelelő táplálékot kapjanak. Bár a lámát tejet inni lehet, sokan, akik a tehéntej pótlására keresnek, olyan tejterméket kell alkalmazniuk, amely nem tartalmaz laktózt a laktóz intolerancia miatt. A lámai tej magasabb laktóztartalmat tartalmaz, mint a tehéntej, 5,93% laktózzal szemben, szemben a 4,7% -kal.

Tejes és tejtermékek fogyasztása esetén a testnek lebontania kell a laktózt, hogy felszívja a cukrot, és felhasználható energiává alakítsa át. A vékonybélben lévő sejtek által termelt laktáz enzim megszakítja a kötést a glükóz és a galaktóz molekulák között. A vékonybél ezután elnyeli a kisebb cukormolekulákat. A babák nagy mennyiségű laktázt termelnek, hogy megemésztik a tejcukrot. Ahogy öregsz, a szervezet lassítja a laktáz termelését. Laktáz nélkül elegendő a laktóz felszívódása és az emésztőrendszerben marad. A vastagbél a baktériumok által végzett fermentációs folyamat során megpróbálja lebontani a laktózt. Ez okozza a laktóz intoleranciához társuló tüneteket, amelyek közé tartozik a krónikus hasmenés, gáz, puffadás és gyomorfájdalom.

Mi a laktóz?

Lámai tejösszetétel

Lámpa tej laktóz

Laktóz intolerancia