Nehéz felemelni a karomat vállharcra

A forgó mandzsetta az izomzat és az inak csoportja, amely körülveszi a vállízületet. Fájdalmat és nehézségeket okozhat a kar emelése és forgatása ínsérülésekkel. A rotátor mandzsetták sérülései a kopáson keresztül, a vállra ütközés vagy a felemelt mozgásban ismétlődően lengő karokkal jelentkezhetnek. A kezeletlen sérülések a fagyott vállhoz vezethetnek, állandó fájdalmat okozva és a mozgási tartományban megnövekedett határt okozhatnak.

A rotátor mandzsetta a subscapularis, supraspinatus, infraspinatus és teres minor áll. Ezek az izmok és a megfelelő inak tartják a vállízület stabilitását és segítik a kar forgását. Fájdalom a kar felemelésekor a gyulladás vagy a rotátor mandzsetta sérülésének jele. A supraspinatus ín a sérülések szempontjából leginkább sérülékeny, a helye miatt. Ha gyulladt, a supraspinatus a csontok között csomózik, ami krónikus ütközést okoz. Az apró, folyadékkal töltött zsák vagy bursa, amely támogatja a supraspinatus ínt, szintén károsodást okozhat, ami a burzitist okozza. Könnyek az ínhez, ha nem kezelik.

A súlyos tárgyak felemelése, a haj fésülése, az érintett vállon való alvás és elalvás fájdalmat és fájdalmat okozhat. Az izomgyengeség és a következetes fájdalom, minimális karmozgással, jelentheti a szakadást és súlyos károkat a forgó mandzsetta szalagjaiban. A rossz sporttevékenység, például a tenisz, a squash és a baseball pózolás során végzett helytelen testtartás, kopás és ismétlődő fejmozgások rotációs mandzsettás sérüléseket okozhatnak, mivel nehéz tárgyakat húzhatnak, vagy kemény csapást kaphatnak a vállra.

Használjon jégcsomagot a gyulladás és a rotátor mandzsetta sérülésével kapcsolatos fájdalom csökkentésére. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és pihenés is ajánlott. A kortizon injekciók a kezelés része lehetnek olyan esetekben, amikor a fájdalom gyötrelmes, bár a MayoClinic.com figyelmeztetett, ez az ízületi porc, az idegkárosodás, az ín törése és gyengülése, valamint az injekció beadási helyét körülvevő lágyrész és bőr elvékonyodásához vezethet . A kortizon injekciók évente legalább három-négy felvételre korlátozódnak, hogy minimalizálják ezeket a kockázatokat. A fizikoterápia segítséget nyújthat a rotációs mandzsetta sérülések kezelésében, mivel ez elősegíti az izmok erősítését, növeli a mozgás tartományát és megakadályozza a fagyott váll kialakulását. A gyulladás csökkentése és fájdalomcsillapítás céljából a gyógyszert a fizikai terápia előtt beadhatjuk.

Supraspinatus ínsérülés történhet folyamatos és kiterjedt súrlódással a csontok ellen. Az ilyen esetekben a műtét lehet opció, majd fizikai terápia, a gyógyulás és a rehabilitáció további előmozdítása érdekében.

Rotator Cuff izomzat és daganatok

Rotator cucc sérülések

Fizikoterápia

Rotator Cuff Surgery