Túl sok d-vitamin rossz neked?

A D-vitamin három különböző forrásból szerezhető be: táplálék, napfény és táplálékkiegészítők. Bár a túlságosan sok D-vitamin fogyasztása a táplálkozás és a napfény hatására gyakorlatilag nem létezik, egyes emberek a D-vitaminnal túladagolhatnak kiegészítéssel. Mivel a D-vitamin zsíroldható vitamin, a túlzott fogyasztás D-vitamin toxicitáshoz vezethet, ami számos mellékhatással járhat.

D-vitamin alapjai

Dúsított kiegészítők és ételek esetében a D-vitamin kétféle formában jelen van: D-2 és D-3. A D-vitamin mindkét formája hatékonyan növeli a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a tápanyag segít a szervezetnek felszívni a kalciumot, és szükséges a csontnövekedéshez. Szintén modulálja a sejtek növekedését és immunfunkcióját, és csökkenti a gyulladást. A D-vitamin hiánya számos olyan körülményt okozhat, beleértve a törékeny csontokat, a csontritkulásokat és a rákot.

Dózisok és felső határértékek

A szervezet nem képes túladagolni a D-vitaminon a napfény hatására, az Országos Egészségügyi Intézetek szerint. Ezenkívül a D-vitamin nem jelen van az élelmiszerforrásokban olyan mennyiségben, amely elég magas ahhoz, hogy fenyegetést okozzon, ezért a túladagolás az étrenden kívül is rendkívül valószínűtlen. Ha D-vitamin-kiegészítést szed, azonban a D-vitamin Tanács megjegyzi, hogy napi 10 000 és 40 000 D-vitamin nemzetközi egységet, ha hónapokig fogyasztanak vagy egy nagyon nagy dózist D-vitamin toxicitás. Az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatala azt javasolja, hogy a csecsemők naponta maximum 400 nemzetközi egységnyi D-vitamint kapjanak. Az Országos Egészségügyi Intézetek 600 nemzetközi egységet ajánl fel 70 év alatti felnőttek számára.

A toxicitás hatásai

Annak megállapításához, hogy a D-vitamin vérének szérumszintje túl magas-e, megvizsgálhatja a vérét. Mivel a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, a magas D-vitamin-szint a szervezetben hiperkalcémiának vagy magas vér kalciumnak tulajdonítható állapotot eredményezhet. A hypercalcaemia tünetei közé tartozik a betegség, fáradtság, gyengeség, rossz étvágy, zavartság, szomjúságérzés, hasmenés és izomfájdalom. Ha bármilyen tünetet észlel és D-vitamin-kiegészítést fogyaszt, akkor látnia kell orvosát, hogy tesztelje a D-vitamin szérumszintjét.

Biztonságos források

Bár a D-vitamin nem jelenik meg sok ételben, jelentős mennyiségben fordul elő zsíros halakban, például a tőkehalban, a kardhalban, a lazacban, a makrélában és a tonhalban. Kis mennyiségben is megtalálható a marhahúsban, a tojássárgájában és a sajtban. Az olyan ételeket, mint a tej, a joghurt, a narancslevet és a gabonaféléket, szintén D vitaminnal lehet megerősíteni. A tőkehal májolajat el lehet fogyasztani, hogy D vitamint is kaphasson. Egy evőkanál csukamájolaj a D-vitamin napi értékének 340% -át tartalmazza. A National Institutes of Health megjegyzi, hogy a napsugárzás 5 és 30 perc közötti időben, 10 és 15 óra között hetente kétszer, napellenző nélkül , Szintén megfelelő mennyiségű D-vitamint nyújthat.

Mivel bizonyos csoportok a legnagyobb kockázatot jelentik a D-vitamin hiányának, a D-vitamin-kiegészítésnek is a leginkább előnyös lehet. Ezek közé tartoznak a szoptatott csecsemők, az idősebb felnőttek, a korlátozott napfényűek, a sötét bőrűek, a gyomor bypass műtéten átesettek és a gyulladásos bélbetegségben szenvedők vagy olyan egyéb állapotok, amelyek zavarhatják a zsírfelszívódást.

Különleges esetek